Cukina pre tých, ktorí nemajú radi zeleninu

Autor: Alexandra Pavelková | 13.7.2016 o 14:31 | Karma článku: 10,49 | Prečítané:  6327x

Môj muž patrí k tým, ktorí si berú príklad z veliteľa Elánia, a jediný vyslanec zeleniny, čo dostal vízum do ich taniera, je cibuľa. Tú zje surovú na chlebe s maslom, pečenú na grile aj varenú v polievke.

Ale ja mám zeleninu rada a teraz je sezóna cukiny. Prišiel čas robiť kompromisy. Alebo kompromixy.

Vychádzam z predpokladu, že zeleninofóbi majú radi jedlo, ktoré vonia a chutí po mäse a rôznych druhoch korenia, kam sa často nenápadne vpašuje aj cesnak a mletá paprika. Ideálne jedlo má byť podľa nich do hneda upečené, s chrumkavými kúskami a nejakou omáčkou. Cukina je zasa zelenina (niekto tvrdí, že ovocie, ale čo je u nás na slano, to je proste zelenina), ktorá vďačne prijme hocijakú chuť. Takže ak v dostatočnom pomere zmixujem to, čo je podľa môjho muža jedlé, s tým, čo je podľa neho nejedlé, slabší podľahne silnejšiemu. Teda cukina prijme chuť ostatných surovín. A tak sa u nás uhniezdila grilovaná cukina so špekáčikom.

Samotný názov napovedá, že ide o pomer jedna k jednej, i keď prvé opatrné pokusy boli viac v prospech údeniny a kúsky cukiny tam vyskytovali len ako dekorácia. Ale zjedlo sa a chutilo. Postupne som odoberala špekáčikov a pridávala cukiny, až sa nakoniec ideál ustálil v počte kus na kus. Plus nejaká tá cibuľa alebo iné ingrediencie "co dům dal". Nakoniec bola snaha korunovaná úspechom, grilovaná cukina sa ujala a manžel sa nechal počuť, že môžem cukinu pripraviť aj ináč, ak ju zamaskujem za normálne jedlo. A tak sa časom sortiment rozšíril o cukinový koláč, cukinovú haruľu, zapekanú cukinu s hubami a cestovinou a niekoľko variácií cukinového šalátu.

Ak by niekto nepoznal ten recept na grilovanú cukinu, u nás to funguje takto:

Na 2 porcie treba:
1 stredne veľká cukina
1 špekáčik (prípadne oravská slanina, prešovský kabanos alebo iná obľúbená údenina)
1 cibuľa
soľ podľa chuti.

Pár sušených paradajok alebo jedna čerstvá, nejaká tá zelená paprika, dva plátky šunky či trochu tvrdého syra nie sú nevyhnutné, ale príjemne prekvapia chuťové poháriky. Pokiaľ použijeme špekáčik či kabanos, koreniny ani netreba, ak treba, uprednostňujeme korenie na gyros alebo sušený cesnak či tymián.

Špekáčik nakrájam na kolieska hrubé asi 1 cm. Cukinu umyjem, odrežem obidva konce a nakrájam ju na mesiačiky tiež asi centimetrovej hrúbky. Cukinu aj špekáčik vložím do misky, môžem pridať aj sušené paradajky. Zľahka posolím, prípadne pokorením, premiešam, poukladám podľa možnosti v jednej vrstve do silikónovej misky (podložka nestačí, pretože pri grilovaní sa uvoľní fajnová šťava, ktorej by bolo škoda) a dám grilovať do konvektomatu na 10 - 15 minút na 250 stupňov. Pri väčších množstvách dám suroviny do veľkého pekáča a grilujem v teplovzdušnej rúre. Netreba žiadny čas na odstátie, naopak, ak nedáme cukinu grilovať ihneď, posolená pustí príliš veľa šťavy, zmľandravie a bude sa grilovať veľmi pomaly, prípadne sa rozpadne.

Zatiaľ do misky nakrájam obielenú cibuľu na štvrtky, čerstvú paradajku na mesiačiky, zelenú papriku na plátky, šunku prípadne syr na väčšie kúsky. Tiež zľahka osolím, prípadne prikorením. Po 10 - 15 minútach cukinu s údeninou vyberiem, pridám zvyšné suroviny, premiešam, aby sa cukina a špekáčiky otočili nepripečeným hore, a zapnem ešte na 5 minút pri najvyššej teplote.

Podávam ihneď s čerstvou bagetou, ktorou sa dá vytierať výborná šťava. Na zapitie sa najviac osvedčilo pivo. 

Dobrú chuť.

PS: A rovnako dobre to chutí aj s baklažánom, postup je identický.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Dávajte pozor, kam šliapete. Oslobodzovanie Mosulu potrvá

Islamský štát nemá veľkú šancu ubrániť svoje najväčšie mesto. Zároveň nemá kam ujsť a civilistov berie ako rukojemníkov.

EKONOMIKA

Rumuni aj Bulhari sú na tom s dôchodkami lepšie ako Slováci

Oveľa lepšie vyhliadky má Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

KOMENTÁRE

Vojna proti Islamskému štátu už dávno nie je bojom o územie

Región bude krvácať dlhé roky.


Už ste čítali?