reklama

Pečieme s mačkami: Škvarkové pagáče

Priznávam, názov je úmyselne trochu štylizovaný, a to z dvoch dôvodov: 1. Majitelia mačiek veľmi dobre vedia, že čokoľvek sa v domácnosti deje (vrátane veľmi intímnych činností), sa bez týchto zvedavých a iniciatívnych tvorov nezaobíde. 2. Každé jedlo dá v skutočnosti pripraviť aj bez mačacej asistencie, a to dokonca jednoduchšie a za kratší čas. Nič netušiaci nemajiteľ mačky tak ale prichádza o jeden rozmer nepoznanej srandy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

(Poznámka: Medzi bodom 1 a 2 som musela vyčistiť Žabkovi uši (sám požiadal). Takže názov už meniť nebudem a kto chce, ten si mačacie chlpy z textu odfiltruje. Verte, je to oveľa ľahšie ako odstrániť ich z kuchynského náčinia.)

V tejto chvíli sa už iste zorientovali aj tí, ktorí očakávali hororový návod na prípravu strechového zajaca, a preklikli na nejakú inú stránku.

Na škvarkové pagáče potrebujeme:

1 kg hladkej múky a ešte trochu do rezervy

1 kocku droždia

1 hrnček teplého mlieka

2 hrnčeky teplej vody

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

dve lyžičky cukru

soľ

200 - 300 g bravčových škvariek

1 vajce

rascu

Pracovný postup:

Ak sa vaše mačky zvyknú promenádovať po kredenci, zhrňte ich dolu a namiesto nich si nachystajte suroviny. My takéto starosti nemáme. Polovica našich mačiek je hendikepovaná, preto na kredenc nevyskočí, druhá je príliš hrdá na to, aby činila zakázané veci, keď sa niekto díva. Treba zachovať len bežné bezpečnostné opatrenia podobné tým, ktoré dodržujeme, ak máme doma jedno alebo viac trojročných detí (mám odskúšané). T. j. treba mať oči všade. Napríklad, keď sa krútite medzi sporákom, kredencom a drezom s plnými rukami, je pomerne nebezpečné potknúť sa o mačku prepletajúcu sa vám pomedzi nohy v očakávaní kúska škvarky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Mlieko zohrejte (najlepšie v mikrovlnke) na takú teplotu, aby ste v ňom bez ťažkostí udržali prst. Mačky často prejavujú neodbytnú zvedavosť, keď manipulujete s mliekom, ale odolajte nutkaniu zbaviť sa ich tým, že im trochu mlieka nalejete do misky. Ináč sa môžete dočkať nepríjemností, o ktorých sme už na tomto blogu hovorili. Rozmiešajte v teplom mlieku cukor a rozdrobte doň droždie. Niektorí dávajú namiesto cukru trocha múky, ale s cukrom cesto kysne rýchlejšie a tie dve lyžičky sa v toľkom množstve stratia.

Z múky odoberte zopár lyžíc a zvyšnú väčšinu zmiešajte s vodou, lyžičkou soli a nakysnutým droždím. Frajeri môžu cesto vymiesiť ručne v miske. Ja používam kuchynský robot. Ak používate robot, na chvíľu máte o mačky postarané, pretože stlačením gombíka dosiahnete rovnaký efekt ako výstrelom do kŕdľa vrabcov. Pokiaľ majú vaše mačky sklony k vracaniu zo stresu, počas práce s robotom ich zavrite v inej miestnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cesto má byť hladké, ani príliš riedke, ani príliš husté. Jeho konzistenciu dolaďujeme postupne prisýpaním múky alebo dolievaním teplej vody podľa potreby, takže na záver môže byť cesta o kúsok viac, ako sme pôvodne rátali. Nevadí, všetko sa zje.

Ak ste miesili cesto v robote, hotové ho preklopte do misky, vrch trocha pomúčte, zakryte pokrievkou a položte misku na teplé miesto. Robot zatiaľ neumývajte. Jedného času boli v móde tzv. „kysky - misky". Pokiaľ cesto zamiesite s teplou vodou a mliekom, každá miska funguje ako kyska, a aj v obyčajnej plechovej vám cesto vykysne za 30 - 40 minút.

Obrázok blogu

Tento čas využijeme na prípravu škvarkového krému. Škvarky nasypeme do robota, pridáme lyžičku soli, lyžicu či hladkej múky a všetko rozsekáme na hustejšiu hmotu (mačky sa tejto činnosti pre nevídané zvukové efekty nezúčastnia). Chrumkavé kúsky škvariek v kaši sú vítané. Ak robot nemáte, tak to pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo sa s tým vymordujte nejako ináč.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zvyšok času, ktorý vám zostáva do vykysnutia cesta, môžete venovať umývaniu robota. Ak sa nájde v domácnosti dobrovoľník, napríklad umývačka riadu, umývanie sa značne zjednoduší. Ak takého doma nemáte a rodinní príslušníci razia politiku „ty si si zašpinil, ty si umy," ostane to na vás. Razom zistíte, že sofistikovaných kuchynských pomocníkov vynachádzajú inžinieri, ktorí sa v živote v kuchyni nevyskytli, a na vašom úžasnom robote navrhli tisíc žliabkov, výstupkov a kadejakých cicášov, kam sa cesto napchá, a ani za svet nejde von. S použitím rôznych špŕtadiel (fantázii medze nekladieme) odstránime z robota aspoň tie najviditeľnejšie kúsky a zároveň obetujeme jednu hubku na riad. Ešte ju však nezahadzujeme.

Zatiaľ vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčený lopár. Posypeme múkou a jemne rozvaľkáme. Na dve tretiny rozvaľkanej plochy rozotrieme škvarkovú kašu. Ak tak mačky dosiaľ neurobili, teraz sa určite vrátia do kuchyne a budú sa snažiť pomáhať. Buďte opatrní, lebo chlpy zvnútra pagáčov sa odstraňujú skutočne ťažko.

Zvyšnú, nenatretú plochu preložíme cez polovicu natretej a cez to preložíme druhú polovicu natretej - všetky tretiny cesta máme pekne položené cez seba a medzi jednotlivými vrstvami sa nachádza škvarková pasta. Jemne prevaľkáme a znova preložíme, tentokrát na polovice. Znova prevaľkáme a ešte raz preložíme. Ak sa priliepa, treba pomúčiť. Kto rád pagáče navrstvené ako z lístkového cesta, môže ešte párkrát prevaľkať poprekladať. V tejto chvíli začínajú z cesta vyliezať tvrdšie kúsky škvariek. Nerobíme si z toho ťažkú hlavu a nenápadne ich prstom zatlačíme dovnútra. Keď už máme prekladania dosť, vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 1 - 2 cm, t. j. prakticky po celej ploche lopára. Rátame s tým, že cesto ešte podkysne a konečná výška pagáčov bude zhruba dvojnásobná. Radielkom urobíme po povrchu kopu čiar podľa vlastného vkusu a temperamentu, štandardom je klasická mriežka, avšak netlačíme príliš hlboko, aby sme si neprerezali jednotlivé vrstvy cesta.

Do malej mištičky vyklopíme vajce a rozšľaháme ho vidličkou. Pierkom alebo štetcom natrieme celý povrch cesta. Ak nám vajce chýba, rozšľaháme ešte jedno. Ak nám zvýši, dáme ho zožrať mačke, bude mať krajšiu srsť. Povrch cesta ešte jemne posolíme a posypeme rascou tak, aby sa prilepila o vajce.

V tejto chvíli môžeme zapnúť rúru na 250 stupňov.

Obrázok blogu

Formičkou vykrajujeme z cesta kolieska, ktoré kladieme na plech. Plech netreba natierať ani múčiť, takéto kysnuté cesto sa veľmi nepriliepa. Dobrým pomocníkom sú teflónové fólie, z ktorých sa po upečení nejaké to zuhoľnatené pokvapkané vajce alebo vytečená plnka ľahko odstráni. Pagáče môžeme klásť relatívne husto vedľa seba, lebo podskočia viac na výšku ako na šírku. Táto dávka vyjde asi na 3 - 4 plechy, ktoré si treba pripraviť vopred. Neforemné odrezky z cesta pospájame približne do tvaru pagáčov a dáme upiecť tiež. Výsledok nie je síce veľmi estetický, ale ich konzumácia okrem výbornej chuti poskytuje aj kopu zábavy pri pitvaní. Ak máte rúru v klasickej „sporákovej" výške, dajte pozor, aby mačky neobchendovali príliš blízko, lebo spálený ňufák nie je nič príjemné ani pre ne, ani pre vás.

Obrázok blogu

Keď už máme nakladené pagáče aj na poslednom plechu, tie na prvom sú zvyčajne už dostatočne podkysnuté na to, aby šli do rúry. Cesto sa vo vyhriatej rúre pečie rýchlo, ledva stihnete umyť lopár a misku. Nastal čas rozlúčky s hubkou na riad. Tá sa po boji s kysnutým cestom už nikdy nebude dať použiť a odoberie sa za Dúhový most, kde ju už radostne očakávajú ostatné hubky, ktoré položili životy za naše langoše, buchty a pizzu.

Obrázok blogu

Dohneda upečené pagáče vyberte z rúry a nahraďte ďalším plechom. Hotové pagáče opatrne prehrňte do misky. Zvyšné tri plechy sa postupne v rozpálenej rúre upečú rýchlo, ledva stíhate opláchnuť použité teflonové fólie a nasypať otravujúcim mačkám trocha granúl. Po dopečení je dobré trochu počkať, kým pagáče akomak vychladnú, lebo horúce vám príliš zaťažia žalúdok. Potom si môžete privlastniť misku, sadnúť si na gauč, nechať sa obklopiť pradúcimi mačkami a vychutnávať si fajnú papu, ktorú ste si sami pripravili.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Alexandra Pavelková

Alexandra Pavelková

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  10x

Dívam sa a počúvam. Sama som väčšinou ticho a skrytá, ale raz za čas príde dačo pekné, o čom sa nehovorí, alebo veľmi škaredé, čo si iní možno nevšimnú, a mali by. Pozrime sa na to spolu, ak chcete. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu